Avtohiša Klemenčič

SAMOZAVESTEN. DOPADLJIV. DINAMIČEN.

Ford Edge, ki ga je težko prezreti, izžareva vsebino in stil. To je vizionarsko vozilo, v več pogledih. Vsak vidik vozila Edge izraža jasen občutek sodobnosti in brezkompromisno kakovost.

Navdih iz zmogljivosti, usmerjenost v dizajn, osredotočenost na tehnologijo. To je naslednja generacija športnih terencev: Ford Edge.

V ospredju naših športnih terencev je Ford Edge vrhunec sodobne dodelanosti. 

Silna zmogljivost, napreden slog in vrhunske tehnologije postavljajo ta avtomobil v ospredje.

Z drzno in navdušujočo držo na cesti je to vozilo več kot samo športni terenec, saj predstavlja samozavestno sporočilo o vozniku.

Pregled

V ospredju naših športnih terencev je Ford Edge vrhunec sodobne dodelanosti. Silna zmogljivost, napreden slog in vrhunske tehnologije postavljajo ta avtomobil v ospredje. Z drzno in navdušujočo držo na cesti je to vozilo več kot samo športni terenec, saj predstavlja samozavestno sporočilo o vozniku.

Raziščite Edge.

Prilagodljivo krmiljenje

S to izbirno novo tehnologijo je vožnja brez naporov, celo na tesnih mestih. Nenehno spremlja razmere in vaš način vožnje, da optimalno prilagodi krmilno razmerje, tj., koliko obratov volana morate narediti. Pri manjših hitrostih, npr. pri parkiranju, je vozilo zaradi prilagodljivega krmiljenja okretnejše in se lažje obrača, kar zahteva manj napora. Pri večjih hitrostih prilagodljivo krmiljenje izboljša odzivnost krmiljenja, zaradi česar je obračanje lažje z manj krmiljenja. Z manj napora je vožnja prijetnejša.

Sistem za zmanjševanje hrupa

Sistem za zmanjševanje hrupa meri moteče zračne valove (kot je hrup motorja) in jih izniči. Loči jih od zvokov, ki jih želite slišati, kot sta glasba in pogovor, in jih tako naredi kristalno čiste. Lahko pa tudi samo sedite in uživate v spokojnosti, medtem ko se osredotočate na cesto pred seboj. Sistem za zmanjševanje hrupa je zasnovan, da utiša kakršen koli neželen zvok v kabini. Mikrofoni zaznavajo in merijo določene zvočne valove. Medtem enota za nadzor hrupa loči med zvoki, ki jih želite slišati, kot sta pogovor ali zvočni sistem, in tistimi, ki jih ne želite slišati. Sistem nato ustvari neslišen »beli šum«, da izniči morebiten neželeni hrup in vam med vožnjo zagotovi resničen občutek spokojnosti.

Brez ključa pomeni brez napora

Fordov brezključni sistem vam omogoča zaklepanje in odklepanje avtomobila, ne da bi vam bilo treba vzeti ključ iz žepa ali ga poiskati v torbi. Ta možnost je tudi idealna rešitev, ko imate polne roke.

Brezskrbna souporaba avtomobila s funkcijo MyKey®

Ford MyKey® vam omogoča, da določite največjo hitrost, nastavite opomnik za uporabo varnostnih pasov in celo nadzirate glasnost zvočnega sistema. Ta tehnologija je zasnovana z namenom, da lahko avtomobil brez vsake skrbi posodite prijatelju ali družinskemu članu, saj lahko programirate omejitve, ki jih želite nastaviti za ta ključ. »Skrbniški« ključ brez omejitev lahko obdržite zase in celo imate več kot enega od vsakega.

Prostoročna prtljažna vrata za odpiranje in zapiranje brez napora

Ko imate polne roke, pri sebi pa imate obesek za prostoročni ključ, bo popolnoma novi Ford EDGE zaznal vašo bližino, tako da morate z nogo samo zamahniti pod zadnjim odbijačem in vrata prtljažnika se bodo samodejno odprla ali zaprla. Prtljažna vrata lahko upravljate tudi z obeskom za prostoročni ključ ali prek gumbov v avtomobilu. Dviganje lahko prekinete kadar koli in prtljažna vrata se bodo ustavila.

Ročna zavora v obliki gumba

Pametna nova elektronska ročna zavora odpravlja tradicionalno ročico. Preko sredinske konzole lahko zdaj varno uporabite ročno zavoro s preprostim stikalom. Ta funkcija omogoči več prostora, pa tudi olajša življenje in zmanjša potrebo po prilagoditvi zavore med servisi.

Parkiranje in speljevanje brez stresa

Sistem za aktivno pomoč pri parkiranju z uporabo različnih tehnologij več kot le samodejno krmari vozilo v bočne parkirne prostore. Pomoč za zapuščanje parkirnega mesta vam pomaga tudi pri vključevanju v promet. Sistem za bočno parkiranje in parkiranje pod pravim kotom poišče ustrezno mesto, ko se peljete mimo. Sistem vas nato samodejno zapelje nanj, medtem ko vi le dodajate plin, menjate prestave in pritiskate zavoro (v skladu z napotki na zaslonu in zvočnimi signali).

Tipala, zaradi katerih parkiranje ne bo več stresno

Tipala za zaznavanje razdalje pri parkiranju vam pomagajo oceniti razdaljo med vašim vozilom in vsakršno oviro pred ali za vami. Ko tipala zaznajo oviro, vklopijo zvočno opozorilo, ki s približevanjem oviri piska vse intenzivneje.

Preprostejša vzvratna vožnja, saj lahko vidite, kaj je za vozilom

Stebrički, nizki zidovi ... kamera za vzvratno vožnjo prikaže vse, kar se nahaja za vozilom, na zaslonu, ki je vgrajen v sredinsko konzolo, in se samodejno vklopi, ko izberete vzvratno prestavo. Sistem prikaže tudi navidezne črte, da vam pomaga parkirati v še tako tesne parkirne prostore.

Dizajn

Ford Edge, ki ga je težko prezreti, izžareva vsebino in stil. To je vizionarsko vozilo, v več pogledih. Vsak vidik vozila Edge izraža jasen občutek sodobnosti in brezkompromisno kakovost

Notranjost

Čudovito izdelani detajli v notranjosti so na voljo v vrsti ujemajočih se barv. Tako lahko s sopotniki potujete v kabini, ki je zasnovana tako, da je tako udobna, kot sodobna.

Dovolj prostora, da se iztegnete

S petimi sedeži velikih dimenzij v dveh vrstah in možnostjo delitve zadnjih sedež v razmerju 60/40 je v kabini obilo prostora za vsakega potnika. Ob številnih odlagalnih prostorih in prostornem prtljažniku je zadosti prostora za potnike, prtljago, nakupe, ljubljenčke, prostočasno opremo – ali katerokoli kombinacijo teh in še več.

Notranja osvetlitev, ki se prilega vašemu slogu, okusu in počutju

S funkcijo MyColour imate celo možnost barve mešati, da ustvarite in shranite pet lastnih kombinacij.Sodobna ledeno modra notranja osvetlitev osvetli vse notranje kontrolne gumbe. Z ambientalno osvetlitvijo lahko osvetlite različne dele avtomobila, kot so prostori za noge in držala za kozarce, in sicer s sedmimi različnimi barvami.

Veliko panoramsko strešno okno za večji občutek sproščenosti in prostornosti

Edge je na voljo z možnostjo razkošnega dvodelnega panoramskega strešnega okna, ki se odpre z nagibom ali pa zdrsne pod zadnji del strehe, s čimer ustvari občutek sproščenosti in prostornosti. Streha omogoča vstop naravni svetlobi, hkrati pa sončno odbojno steklo ohranja svežino in vas ščiti pred UV-žarki. Elektronsko krmiljen strešni zastor zakrije ali razkrije strešno okno s pritiskom na gumb.

Skrbi, da vas ne zebe in vam ni vroče

Izberite usnjene sedeže (serijsko v modelih Sport in Titanium), pa bosta voznikov in sovoznikov sedež ponujala ogrevanje ali hlajenje, da vam zagotovita kar največje udobje. Podobno lahko v ogrevanih sedežih uživajo tudi potniki na zadnjih sedežih. In če ste voznik, bodo ledeni dnevi veliko bolj znosni z ogrevanim volanom.

Barve

Oxford White

Shadow Black

Ingot Silver

Magnetic Grey

Ruby Red

Nautilus Blue

Kona Blue

White Platinum

Electric Spice

Bronze Fire

   

Platišča

Izbirate lahko med vrsto mogočnih platišč, vključno z 20-palčnimi platišči iz lahke litine v barvi Dark Tarnish, ki je edinstvena za Ford Edge Sport.

48,26 cm (19-palčna) 5x2-kraka platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 235/55 (Serijska oprema v izvedbi Titanium)

48,26 cm (19-palčna) 5-kraka platišča iz zlitine s pnevmatikami 235/55 (Dodatna oprema brez doplačila v izvedbi Titanium)

50,80 cm (20-palčna) 5x2-kraka platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 255/45

50,80 cm (20-palčna) 5x2-kraka platišča iz lahke zlitine v barvi 'Anthrazite' s pnevmatikami 255/45 (Serijska oprema v izvedbi Sport)

 

Vozna izkušnja

Praktičnost

Več zabave. Manj krmiljenja.

Prilagodljivo krmiljenje je nova tehnologija, ki omogoča vožnjo brez napora v vsakem trenutku, v vseh pogojih – celo med parkiranjem. Pri manjših hitrostih, kot je manevriranje na parkirišču, je zahtevano manj obračanja volana.

Pri večjih hitrostih krmilno razmerje samodejno postane bolj konvencionalno, da zagotovi udobne, pomirjujoče povratne informacije. Na voljo je tudi športni način. Ko je vklopljen, je vožnja po zavitih in ovinkastih cestah prijetnejša, saj je za obvladovanje ovinkov potrebno manj krmiljenja. 

Tehnologija, ki jo lahko upravljate z glasom

Ford SYNC 3 vam omogoča, da z intuitivnimi glasovnimi ukazi ali prek 20,3 cm (8-palčnega) barvnega zaslona na dotik ostanete povezani in upravljate svoj telefon, glasbo, navigacijski sistem in klimatsko napravo. 

Prikličete lahko celo seznam lokalnih restavracij le z ukazom »Lačen sem« ali pa dostopate do Michelinovega vodiča, da izberete restavracijo in izvedete rezervacijo, pa tudi hotele. Brezžična povezava (Wi-Fi) je na voljo prek dostopnih točk, prek USB-modema. Fordova Pomoč v sili vam lahko samodejno pomaga poklicati službe za ukrepanje ob nesrečah v primeru prometne nesreče.

Z obeh strani vidi, kaj prihaja

Majhna panoramska kamera na sprednjem delu Ford EDGA na večfunkcijskem zaslonu prikazuje deljeno sliko, tako da lahko vidite vozila, kolesarje ali pešce, ki se vozilu približajo s katere koli strani. Ta izbirna nova tehnologija je neprecenljiva, ko skušate zapustiti tesno parkirno mesto ali se vključiti v gost promet na cesti, kjer je pogled oviran.

Tempomat, ki se samodejno prilagodi

S tehnologijo prilagodljivega tempomata lahko izbirate hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo ohranjal. Če vgrajeni senzor RADAR pred vami zazna vozilo, bo upočasnil avtomobil, da ohrani predhodno določeno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti.

Funkcija opozarjanja na možnost naleta je tehnologija, ki je del prilagodljivega tempomata in je zasnovana tako, da vas opozori, če se preveč približate vozilu pred seboj.

Udobje

Zazna vse prometne znake, ki bi jih lahko spregledali

Naj so znaki ob cesti ali nad njo, trajni ali začasni, jih sistem za prepoznavanje prometnih znakov lahko prepozna. Na plošči z merilniki se pojavi ikona za znak za omejitev hitrosti ali prepovedano prehitevanje in se spremeni vsakič, ko vstopite v območje z novo omejitvijo.

Skrbi, da ne boste prekoračili omejitve hitrosti

Sistem za samodejno prilagajanje hitrosti je zasnovan zato, da zmanjša možnost prekoračitve hitrosti in poveča vašo osredotočenost na cesto. Kamera za prepoznavanje prometnih znakov najprej samodejno zazna trenutno omejitev hitrosti (ko je aktivirana), sistem pa vašo najvišjo nastavitev hitrosti nato prilagodi tej omejitvi.

Ogledala, ki vidijo, česar vi ne morete

Sistem za zaznavanje mrtvih kotov (BLIS) vam lahko pomaga varneje zamenjati vozni pas, saj uporablja radarska tipala, ki zaznajo vozila, ki bi utegnila biti skrita v vašem mrtvem kotu na obeh straneh vašega vozila. Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo z vklopom oranžne lučke, ki je dobro vidna na zunanjem ogledalu na isti strani.

Dodatna pomoč pri vzvratni vožnji

Nova tehnologija, sistem za opozarjanje na prečni promet, zazna vozila med vzvratno vožnjo s parkirnega mesta. Če se približuje kakšno vozilo, odda zvočno opozorilo in vklopi lučko na stranskem ogledalu na strani, s katere prihaja vozilo.

Vozna tehnologija

Dodaten nadzor med vožnjo v klanec

Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec za kratek čas prepreči, da bi pri speljevanju na klancu začeli drseti nazaj ali naprej. Deluje tako, da ohrani pritisk na zavore dodatne 2,5 sekunde ter vam tako daje več časa in nadzora, ko prestavite nogo s stopalke za zavoro na stopalko za plin. Uporaben je tudi pri ustavljanju in speljevanju na spolzkih podlagah.

Uravnavanje vozne linije vaše prikolice

Nadzor zibanja prikolice zazna vijuganje ali zanašanje prikolice in zmanjša hitrost vozila ter tako pomaga razrešiti težavo in poskrbi za večji nadzor pri vleki. Vozilo upočasni z zmanjševanjem navora motorja in postopnim povečevanjem zavornega tlaka na kolesih.

Maksimalen nadzor pri vožnji v ovinek

Sistem za razporejanje navora uravnava navor motorja med sprednjima kolesoma ter se tako prilagaja vozni površini in razmeram na cesti. Sistem deluje 100-krat na sekundo, kar je 33-krat hitreje od mežika z očmi. To pomeni boljši oprijem in izredno natančno krmiljenje, kar boste odkrili ob pospeševanju v zavojih.

Napredni sistem, ki vam pomaga ostati na voznem pasu

Sistem za ohranjanje voznega pasu uporablja naprej obrnjeno kamero, da zazna, ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Sistem za ohranjanje voznega pasu vas nato opozori s tresenjem volana in vizualnim opozorilom. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za ohranjanje voznega pasu lahko ponudi pomoč pri krmiljenju, da vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas. Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.

Električni servoojačevalnik krmiljenja, ki se odziva na vsako posamezno situacijo

Električni servoojačevalnik krmiljenja samodejno prilagaja svoje delovanje hitrosti in voznim pogojem. Pri vožnji z nizko hitrostjo sistem poskrbi, da lahko volan obračate lažje in lahkotneje, s čimer zagotovi boljšo okretnost. Pri vožnji z višjimi hitrostmi, ko potrebujete več nadzora, pa krmiljenje postane trše. Nadzor proti spodrsavanju upošteva tudi bočni veter in ostale vozne pogoje, medtem ko aktivna pomoč proti tresenju volana zmanjšuje neželene vibracije na volanskem obroču.

Zmogljivost in učinkovitost

V Ford EDGU uživajte v odlični učinkovitosti z izjemno nizko porabo goriva in nizkimi izpusti CO2.

Z združitvijo pametnega dizajna, domiselnega inženirstva in napredne aerodinamike Ford Edge zagotavlja popolnoma uravnovešeno kombinacijo zmogljivosti, varčnosti in natančnega vodenja

Moč

Vrhunski dizelski pogon

Pri naprednem 2.0-litrskem motorju TDCi lahko izbirate med dvema motorjema: 132 kW (180 KM) in 154 kW  (210 KM) Bi-Turbo. Obe različici vključujeta najsodobnejšo motorno tehnologijo, ki povečuje zmogljivost, navor in varčnost, pri tem pa zmanjšuje ravni izpustov.

  • 132 kW (180 KM). 400 Nm navora. 5,8 l/100 km. CO2: 149 g/km.
  • 154 kW (210 KM). 450 Nm navora. 5,8 l/100 km. CO2: 149 g/km.

 

Motor Bi-Turbo je opremljen z dvema turbopolnilnikoma in ponuja izboljšano zmogljivost in varčnost. Primarni turbopolnilnik deluje pri manjših hitrostih in vam zagotavlja dodatno moč, ko jo potrebujete – na primer, ko se vključujete v promet. Drugi turbopolnilnik deluje pri večjih hitrostih, recimo, ko prehitevate počasno vozilo.

Poleg tega motor BiTurbo vašo kabino ogreje hitreje kot konvencionalni motor. To zmanjša obrabo delov, izboljša porabo goriva in pomaga, da se lahko v hladnih jutrih hitreje odpravite.

Varčnost

Menjalnik Ford PowerShift. Hiter in varčen z gorivom

Ta napredni šeststopenjski menjalnik združuje udobje samodejnega menjalnika in nadzor, ki ga zagotavlja ročni menjalnik. Naslednjo prestavo izbere že vnaprej, tako da med prestavljanjem ne izgubljate moči motorja. Izjemno hitro in gladko menjavanje prestav, ki ga zagotavlja menjalnik PowerShift, zagotavlja bolj umirjeno vožnjo, pri tem pa v primerjavi z običajnim samodejnim menjalnikom prihrani tudi nekaj goriva in zmanjša izpuste CO2.

Porabite manj goriva s sistemom Auto-Start-Stop

Ko se ustavite ob semaforju ali v koloni, lahko ta tehnologija samodejno ustavi motor (ne prekine pa delovanja pomembnejših naprav, kot so žarometi, klimatska naprava, radio in Ford SYNC). Ko ste pripravljeni nadaljevati vožnjo, samo pritisnite sklopko in izberite prvo prestavo kot običajno in sistem se bo ponovno zagnal. Sistem Auto-Start-Stop je zlasti učinkovit v mestih in na mestnih ulicah, kjer lahko porabo goriva zmanjša za do 10 % (mestna vožnja).

Varčnejši način polnjenja akumulatorja

Za razliko od običajnih sistemov tehnologija pametnega regenerativnega polnjenja akumulator polni le, kadar je to potrebno, in če je le mogoče, ne medtem ko pritiskate stopalko za plin. To vam pomaga prihraniti še več goriva in ob tem dodatno zmanjšati izpuste.

Boljša aerodinamičnost za manjšo porabo

Ko vozite počasi, sistem aktivne mreže za zajem zraka pusti režo na sprednji maski odprto, da ohlaja motor. Ko pospešite, se samodejno zapre ter s tem izboljša aerodinamičnost in pomaga prihraniti gorivo.

Zmanjševanje upora za izboljšanje varčnosti

Domiselna oblikovna značilnost Forda Edge so njegove sprednje zračne zavese. Reže na zunanjih robovih sprednjega odbijača usmerjajo zrak skozi vrteča se kolesa in ven skozi reže na blatnikih. To »krilo« zraka z visoko hitrostjo okrog koles zmanjša zračni upor in izboljša tako zmogljivost kot varčnost z gorivom.

Vodljivost

Napredno vzmetenje za odlično vožnjo in natančno vodenje

Povsem nov napreden mehanizem zadnjega vzmetenja z več vodili v kombinaciji z izboljšanim sprednjim vzmetenjem z »Macphersonovo vzmetno nogo« zagotavlja odličen nadzor nad kolesi in dodelano kakovost vožnje. Naravnan je posebno za radodarno višino in širino Forda Edge in njegove posebne zmogljivosti, s čimer prispeva k izredno odzivnemu krmiljenju avtomobila.

Hitro ročno menjavanje prestav

6-stopenjski ročni menjalnik ima višjo navorno zmogljivost in zagotavlja gladko ter natančno menjavanje prestav. Indikator prestavljanja na plošči z merilniki vam namigne, kdaj morate zamenjati prestavo, in vama tako pomaga optimizirati porabo goriva.

Obvolanski prestavni ročici: uživajte v hitrem prestavljanju v samodejnem načinu

Samodejni prestavni ročici, ki sta običajno na voljo le pri luksuznih športnih avtomobilih, sta sedaj na voljo tako v kombinaciji s 6-stopenjskim menjalnikom kakor tudi z menjalniki PowerShift. S to tehnologijo, ki izvira iz dirkalnih vozil, vam je hitro, enostavno prestavljanje sedaj na dosegu prstov. Prestavni ročici sta vgrajeni ob volanskem obroču, zato postane prestavljanje učinkovitejše tudi pri vožnji v ovinek.

Varnost in zaščita

Varnost na prvem mestu

Sistem, ki pomaga zaščititi vas in tiste okrog vas

Pomoč preprečevanja trkov z zaznavanjem pešcev zaznava ljudi (in večje predmete) na cesti pred vami oziroma analizira, kdo bi lahko prestregel pot vašemu vozilu ter vas tako opozori o njihovi prisotnosti. Če se ne odzovete, bo sistem samodejno začel zavirati. Ta inovativna nova tehnologija je zasnovana, da zmanjša resnost nesreč in v nekaterih primerih prepreči nalet od spredaj, deluje pa pri hitrostih do 80 km/h.

Izjemna zaščita za potnike na zadnjih sedežih

Zunanja zadnja sedeža je mogoče opremiti s Fordovo edinstveno varnostno funkcijo: z zadnjimi napihljivimi varnostnimi pasovi. V primeru trka se pasovi napihnejo in porazdelijo silo trka na petkrat večjo površino telesa kot običajni varnostni pasovi. Z zmanjšanjem pritiska na prsni koš in z boljšim nadzorom nad gibanjem glave in vratu je ta inovativna tehnologija zasnovana z namenom, da zmanjša verjetnost poškodb.

Pomoč pri zagotavljanju varnosti otrok

Ford EDGE je zasnovan tako, da pomaga zagotavljati varnost in zaščito otrok na vsakem potovanju. Opremljen je tudi s pritrdišči ISOFIX za otroške sedeže na zadnjih sedežih, tako da lahko zlahka namestite dva otroška sedeža.

Stalna zaščita pred prevrnitvijo

Sistem proti prevračanju je zmožen zaznati prekomerno kotaljenje karoserije in druge manevre, ki lahko privedejo do morebitne prevrnitve vozila. Ta tehnologija nato samodejno zavre posamezna kolesa in prilagodi plin ter vam tako pomaga, da znova dobite oblast nad vozilom.

Usklajeni varnostni sistemi se aktivirajo v delčku sekunde

Napreden pametni zaščitni sistem (IPS) usklajuje vrsto varnostnih funkcij, s čimer skrbi za največjo mero zaščite za vas in vaše sopotnike. Ford EDGE ima togo ogrodje potniške kabine, ki vpije energijo trka, in napredni tehnologiji sedežev in varnostnih pasov, ki zmanjšata možnost telesnih poškodb v primeru nesreče.

Zanesljivost v zahtevnejših razmerah

Vozilo je opremljeno z elektronskim nadzorom stabilnosti (ESC), ki združuje vrsto tehnologij, zasnovanih, da omogočijo večji nadzor nad vozilom. Senzorji zaznajo nenadne spremembe v krmiljenju, zaviranju ali obnašanju vozila, ki lahko povzročijo izgubo nadzora, nato pa sistem ESC natančno prilagodi hitrost posameznega kolesa, kar ustali stabilnost vozila in preprečuje zdrsavanje. Funkcije sistema ESC vključujejo pomoč pri speljevanju v klanec, pomoč pri zaviranju v sili in elektronsko predpolnitev tlaka v zavornem krogotoku.

Hitrejša, krajša zaviranja v sili

Ko sistem za elektronski nadzor stabilnosti zazna potencialno situacijo, v kateri bo treba zavirati v sili, prednapolni zavorni sistem, tako da zmanjša vrzel med zavornimi ploščicami in koluti. Tehnologija, poznana kot elektronski sistem za predpolnitev tlaka v zavornem krogotoku, pomaga pri zmanjševanju zavorne poti vozila.

Napreden sistem zračnih blazin

Sistem zračnih blazin, ki obsega zračne blazine za medenico in prsni koš na sprednjih sedežih, odločite pa se lahko tudi za vgradnjo bočnih zračnih blazin za zunanja sedeža v drugi vrsti.

Pomoč vozniku

Žarometi, ki izboljšajo vidljivost v ovinkih

Prilagodljivi žarometi Ford Dynamic LED niso samo osupljivi, ampak tudi pametni. LED-luči v žarometih zagotavljajo natančno padanje svetlobnega snopa, njihova intenzivna naravna svetloba pa skrbi za izjemno osvetlitev. Del opreme so tudi dnevne luči. 

Tradicionalne smerne utripalke nadomeščajo smerniki iz LED-trakov, ki se osvetlijo zaporedno, tako da jih drugi vozniki takoj opazijo. Povrhu vsega so na voljo še dolge luči brez bleščanja, ki se samodejno prilagajajo in tako povečujejo vidljivost, ne da bi pri tem zaslepile druge voznike. Žarometi/luči se ponašajo še s to osupljivo lastnostjo, da sledijo cesti, tako da boste v vožnji skozi ovinke videli še bolje.

Zanesljivost v spremenljivih pogojih

Inteligentni sistem pogona na vsa kolesa (AWD) zmore določiti, koliko oprijema, ravnotežja v vožnji skozi ovinek in odzivnosti avtomobil potrebuje na mokrem, suhem ali poledenelem oziroma spremenljivem terenu. Tehnologija je inteligentna in lahko pogon preusmeri na sprednjo ali zadnjo os, odvisno od pogojev na cesti. Ta sistem z »navorom na zahtevo« zagotavlja odlično vodljivost in še večjo učinkovitost za varnejšo vožnjo brez napora.

Sistem za opozarjanje voznika vas opozori, ko zazna, da ste utrujeni

Sistem za opozarjanje voznika nenehno spremlja vašo vožnjo in je zasnovan za to, da zazna vsakršne spremembe, ki jih povzroči utrujenost. Če sistem zazna, da postajate manj pozorni, se bo na zaslonu prikazala opozorilna ikona, ki vam bo svetovala, da si privoščite počitek.

Več moči za zaviranje v sili

Pomoč pri zaviranju v sili omogoča vašemu vozilu kar največjo učinkovitost zaviranja v sili. Nadzira se samodejno preko sistema elektronskega nadzora stabilnosti, ki zazna, kako močno ste pritisnili stopalko za zavoro, in to silo po potrebi samodejno poveča.

Ford SYNC 2 s funkcijo Emergency Assistance

Pomemben del sistema Ford SYNC 2 je pomoč v sili Emergency Assistance*. Ta funkcija, ki vam morda lahko reši življenje, je oblikovana, da vam v vašem jeziku pomaga pri klicu v sili, in lahko službam za ukrepanje ob nesrečah ponudi storitve o lokaciji vašega vozila. Klic lahko ustavite ali pa govorite s temi službami, če jih potrebujete. Sistem bo posredoval ključne podatke, kot so GPS-koordinate, tudi če ste nezavestni.

* Ford Emergency Assistance je inovativna funkcija sistema SYNC®, ki uporablja mobilni telefon, povezan prek tehnologije Bluetooth, da potnikom v vozilu pomaga vzpostaviti neposreden klic na lokalni komunikacijski center, potem ko je vozilo trčilo in so se sprožile zračne blazine ali pa se je izklopila črpalka za gorivo. Funkcija deluje v več kot 40 evropskih državah in regijah.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Avtohiša Klemenčič